Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια ανώδυνη, πολύ ασφαλής εξέταση που ζητείτε από το γιατρό σας προκειμένου να διερευνηθούν ενοχλήματα που θέτουν την υπόνοια παρουσίας κάποιας πάθησης, σε περιπτώσεις αναιμίας, παλινδρόμησης, εμέτων, καούρας, δυσκολίας στην κατάποση ή και τη χώνεψη κ.α.

Το γαστρεντερολογικό τμήμα των MEDICAL είναι εξοπλισμένο με το πλέον έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο, εξοπλισμένο με ενδοσκόπια τελευταίας γενιάς για να μπορούν να προσφέρουν εξετάσεις υψηλού διαγνωστικού επιπέδου με μεγάλη ακρίβεια και χωρίς επιπλοκές.

 

Τι θα πρέπει να κάνω πριν την εξέταση;

Οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε θα σας δοθούν γραπτώς και το τμήμα θα είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί σας την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης σε περίπτωση που χρειαστείτε περαιτέρω πληροφορίες.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

  • Να φάτε ελαφριά γεύματα, τα οποία να μην περιλαμβάνουν φυτικές ίνες (όπως σαλάτες, δημητριακά), πολύ λιπαρές τροφές, σάλτσες, γαλακτοκομικά ή τροφές με κόκκινες χρωστικές (π.χ. παντζάρι). Τα γεύματά σας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι, ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτα.
  • Το τελευταίο γεύμα και η κατανάλωση νερού θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 22:30 το βράδυ.

Την ημέρα της εξέτασης δεν πρέπει να φάτε ούτε να πιείτε κάτι. Σε περίπτωση που λαμβάνεται φάρμακα καθώς και για οποιοδήποτε νεφρολογικό ή καρδιολογικό πρόβλημα θα πρέπει να μας ενημερώσετε.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

 

Το νοσηλευτικό προσωπικό σας ετοιμάζει για την εξέταση:

  • Γίνεται καταγραφή του πλήρους ιατρικού ιστορικού και αναλυτική αναφορά στην όλη διαδικασία.
  • Ξαπλώνετε στο εξεταστικό κρεβάτι, στην κατάλληλη θέση και η νοσηλεύτρια θα είναι συνεχώς στο πλευρό σας για την εξέλιξη της εξέτασης.
  • Πραγματοποιείται ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων (μέθη) για να σας ηρεμήσει και θα είστε καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης συνδεδεμένοι με ένα μηχάνημα που καταγράφει τις ζωτικές λειτουργίες σας (τον κορεσμό του οξυγόνου και τους παλμούς της καρδιάς σας).
  • Στη συνέχεια θα προχωρήσει στην ενδοσκόπηση, θα προωθήσει το ενδοσκόπιο από το στόμα προς το στομάχι σας για να ελέγξει όλη την περιοχή στο εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου και του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλος). Το ενδοσκόπιο είναι ένας πολύ λεπτός, μακρύς και εύκαμπτος σωλήνας με προσαρμοσμένη ειδική κάμερα που προσφέρει εικόνα υψηλής ευκρίνειας, δίνοντας στο γιατρό τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε τμήμα του στομάχου με εξαιρετική λεπτομέρεια. Τα ενδοσκόπια είναι εξοπλισμένα επίσης με μια μικρή λαβίδα για την λήψη βιοψιών στην περίπτωση που ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο.
  • Θα χρειαστούν 10-15 λεπτά για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των τμημάτων του στομάχου. Θα αφαιρεθεί το ενδοσκόπιο και το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας βοηθήσει σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία.
  • Στο τέλος της εξέτασης μπορεί να διενεργηθεί τεστ για το αν υπάρχει λοίμωξη για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο ευθύνεται για τις γαστρίτιδες, την παλινδρόμηση και τα έλκη στομάχου.

 

Μετά την εξέταση

Ο γιατρός θα συζητήσει διεξοδικά μαζί σας τα ευρήματα της ενδοσκόπησης. Αν έχουν ληφθεί βιοψίες θα είναι έτοιμες μετά από 3-4 εργάσιμες ημέρες καθώς αναλύονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο.

Θα χρειαστεί να έχετε μαζί κάποιο οικείο πρόσωπο προκειμένου να σας συνοδέψει καθώς δεν θα πρέπει να οδηγήσετε ούτε να εργαστείτε. Την υπόλοιπη μέρα θα πρέπει να ξεκουραστείτε.

 

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η γαστροσκόπηση είναι μια ασφαλής εξέταση. Ενοχλήματα όπως μικρή δυσκολία στην κατάποση, ερεθισμός στο λάρυγγα ή αίσθηση φουσκώματος, μπορεί να παρουσιαστούν (λόγω του αέρα που εισήχθη στο στομάχι σας προκειμένου να μπορέσει ο γιατρός να έχει καθαρότερη εικόνα για τον λεπτομερέστερο έλεγχο του), τα οποία θα υποχωρήσουν άμεσα.

Βρείτε τα κέντρα μας σε Παλλήνη, Ραφήνα και Νέα Μάκρη. Επίσης, εξυπηρετούμε τις περιοχές: Αρτέμιδα, Σπάτα, Πικέρμι, Μαραθώνα, Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα, Παιανία, Γλυκά Νερά, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργός, Βριλήσσια, Κορωπί, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κάρυστος, Μαρμάρι.

Leave a reply